"Marka Şehir" Danışmanlığı

>Şehirler markalaşıyor (Şehirler nasıl markalaşır?)


1- Ürünler, hizmetler, firmalar, kişiler, fikirler, vs. gibi şehirler, hatta ülkeler markalaştırılabilir.

2- "Şehirlerin Markalaşması" konusunu ele alırsak, bu konuda öncelikle ve en önemli konu, şehrin belediye başkanı veya valisinin (her ikisinin birlikte istemeleri çok daha önemlidir ve daha değerlidir) bu işi çok büyük bir istekle istemeleri ve öncelikli işleri arasında en önemli yere konumlandırmaları şarttır. Şehrin bu önemli 2 kişisinden en az birinin (tercih edilen her ikisi) bu işi çok istemeden ve gücünün büyük bir kısmını bu işe kanalize etmeden bir şehrin markalaşması mümkün değildir.

3- Bundan sonra gelen en önemli konu, şehrin şehrin belediye başkanı ve valisinin, özel sektörde örneğin bir ürünü markalaştırmanın ne kadar zor bir iş olduğunun bilincinde olmaları, bu işi kendi bilgi, beceri ve tecübeleriyle yapamayacaklarının bilincinde ve farkında olmaları (bu işin bambaşka uzmanlık alanları gerektiren bir iş olduğunun bilincinde olmaları), böyle bir fikir oluştuğunda, hemen her işte olduğu gibi çevrelerindeki yakınlarının veya yakın çalışanlarının bir kısmının bu işi kendilerinin başarıyla yapabileceklerini söylemelerine, bu işi üstlenmek istediklerine, bu konuda çok istekli hatta bazen çok ısrarcı olmalarına peşinen inanmamaları gerekir. Bu kişiler genellikle "neyin ne olduğunu tam olarak ne olduğunu bilmeden, kendilkerini her konuda uzman sanan, neyi bilmediklerini bilmeyen kişilerden oluşan menfaat guruplarıdır. Bu konu hemen her işte önemli derecede önem arz etmektedir.

4- Bütün bu yazdığımız ön şartlardan sonra, şehrin belediye başkanı veya valisinin (bu işe öncelik edecek kişi / kişilerin) öncelikle internet ortamından, bu konuyu en iyi yapabilecek kişi / firmaları bizzat kendilerinin ve her konuda güvenebildikleri en yakın kişi veya yardımcıları ile birlikte araştırmaları önde gelen ilk adımlardır.

5- Burada önemli bir başka konuyu açıklamak gerekir; "Bir şehrin markalaşması" konusunda dünyada başka kişi / firmalardan destek / danışmanlık alınarak başarılı olmuş, bir şehri, bölgeyi veya ilçeyi markalaştırmış kişi / firmalar çok az sayıda olduğundan, tüm dünyada bu konuda referans şehir, bölge veya ilçeyi markalaştırmış kişi veya firmaların sayısı da son derece azdır. Bir şehrin markalaşması uzun süreli ve çok maliyetli bir iş olduğundan, bu uzun süreç içinde belediye başkanları veya valiler değişebilmekte, gerekli işlere gerekli paralar, kaynaklar, yatırımcılar bazen bulunamamakta, araya çeşitlli menfaat gurupları işleri engelleyici olarak girebilmekte, bu ve benzeri nedenlerle bu işler genellikle yarım kalabilmekte, yol almak zor olabilmekte, işler bitmeden sonlanabilmektedir. Bu nedenlerle dünyada bir şehrin markalaşması örneği son derece azdır. Buradan anlaşılacağı üzere, şehirlerin markalaşması işine kalkacak belediye başkanları veya valilerin bu önemli konuları önceden hesap etmeleri şarttır ve tavsiye olunur.

Yukarıda yazdığımız ve benzeri nedenlerle, bir veya birçok şehri markalaştırmış, referans biriktirmiş kişi / firmalar yok denecek kadar azdır veya hemen hiç yoktur). Bu nedenle referanslardan ziyade, bu işi yapabilecek kişi / firmaları araştırmak, incele
mek, bulmak daha uygun bir yol olacaktır.

Örneğin ülkemizde Eskişehir, saygıdeğer belediye başkanı tarafından markalaştırılmak istenip markalaştırılmış bir şehirdir. Bu kolay olmamıştır, süreç 15-20 yıl sürmüş, ortaya bir başarı çıkmıştır.

Dünyadan bir önemli örnek; Dubai'dir.
Burada da süreç 15-20 yıl öncesinden başlamış, hala sürmektedir ve bu şehir markalaşmıştır. Büyük paralar harcanmış, harcanmaktadır. Yani sonuç olarak ülkemizde ve dünyada markalaştırılmak istenip markalaştırılmış şehir sayısı son derece azdır. Bu nedenle bu işi en iyi yapabilecek kişilerle yol almak en doğru yol olacaktır.

6- Bir ürünün markalaşması Marka Yönetimi, Pazarlama, Ürün Geliştirme ve Yönetimi, Satış, CRM, Reklam, PR, vs. konularında birçok teknik ve artisik (sanat) içerikli konuyu, uzmanlık alanlarını kapsar. Bu bir şehir de olsa, temel yöntem ve kuralları aynıdır. Ve dünyada ortaya çıkan ürünlerin çok azı markalaştırılabildiği gerçeğinden, bir şehrin markalaştırılmasını isteyen kişilerin bilgi ve düşüncelerinde bu durumu en ön planda tutmaları gerektiği önerilir. Yani bir şehrin markalaştırılmasını isteyen kişilerin (belediye başkanları / valiler), bu işlerin gerçek uzmanları (Yukarıda belirtilen konuların tamamında bir tek kişinin uzman olması çok zordur. Bu nedenle bu konuların uzmanlarını bir araya getirerek, en uygun birinin aynen bir orkestra şefi gibi bu ekibi yönetmesi en uygun yoldur) ile bu sürece girmeleri ve yol almaları en uygun ilk adımlardır.


7- Yukarıda değindiğimiz gibi, ister bir ürünün markalaşaması, ister bir şehrin markalaşması olsun, yapılan işlerin birçoğu artistik konuları kapsar. Bu konu markalaşma sürecinde en büyük zorlukların yaşandığı konuların başında yer almaktadır. Vizyon sahibi olmayan, artistik konularda yetersiz alt yapıya sahip olan, sanat ve estetikten anlamayan (anladığını sanan), zevk ve beğenisi iyi olmayan (çevresince takdir görmeyen) kişilerin marka yaratması mümkün değildir. Bir şehrin markalaşması da birçok artistik konuyu, bunlardan anlamayı, iyiyi, kötüyü, güzeli ve çirkini birbirinden çok üst düzeyde ayırt etmeyi gerektirmektedir. Bunu bir "Dizayn Algılma Testi" ile anlamak yarım saatte mümkündür. Tüm dünya da ve ülkemizde marka yaratılamamasının, şehirlerimizin çok büyük parala harcanmasına rağmen "Markalaşma"da en önemli unsurlardan biri olan şehirlerimizin kalitesinin ve estetik açıdan çok düşük seviylerde olmasının, bu sebeple yerel halkın ve esnafın buralarda mutlu olmamasının, insanların buyralardan başka şehirlere gitmek istemseinin, yatırımcı gelmemesinin bu nedenle yeni iş sahalarının açılmamasının, insanları işsiz kalmasının, buralara gezip görmek için yerli veya yabancı turist gelmemesinin en önemli sebebi budur.



8- Biz nasıl çalışıyoruz?

a. "Bir şehrin markalaşması" konusunda, markalaştırılmak istenen şehrin belediye başkanı veya valisinin öncelikli olarak yukarıda yazdığımız konulara onaylanmış bilgi ve görüşte olmaları (bu konuda her ikisinin aynı hedefe yönelik olarak aynı görüşte ve düşüncede olmaları öncelikli tercihtir) ve ikinci olarak bu konuda çok istekli olmaları ilk şartlardır.

b. Yukarıda yazdığımızdan sonra ikinci adım, şehrin belediye başkanı veya valisi tarafından (öncelikli tercih, her ikisinin birden), "Marka Yönetimi" uzmanı Mehmet Ak tarafından verilen ortalama 3 saat süren "Şehirler markalaşıyor (Şehirler nasıl markalaşır?)" seminerimizi üst yöneti
m kardolarıyla birikte dinlemeleridir (Bu seminer bugüne kadar ülkemizde 25 belediye ve valiliğe Mehmet Ak tarafından verilmiştir.

Aşağıdaki fotoğrafta, bu seminerin Adana Valiliği tarafından düzenleneni görülmektedir).


c. "Şehirler markalaşıyor (Şehirler nasıl markalaşır?) seminer içeriği;

---1. Bölüm (Özel sektörde marka yönetimi çalışmaları nasıl yapılıyor?)
-------- 1900'lerden günümüze iş dünyasında neler oluyor?
-------- Özel sektörde markalaşma çalışmaları nasıl oluyor?
-------- Marka Yönetimi'nde hangi modüller bulunur?
-------- Marka Yönetimi'nde Pazarlama, Satış ve CRM,
-------- Ürün, imaj ve marka konumlama (A1, A2, B1, B2, C1, C2),
-------- Marka Yönetimi ve İmaj,
-------- Bir örnek uygulama...

---2. Bölüm (Dünyada neler oluyor?)
-------- Dünyada marka olmuş şehirler, bölgeler,
-------- Şehirlerin vaatleri,
-------- Türkiye'de, şehirlerimizde durum,
-------- Hala şansımız var...

---3. Bölüm (Şehirlerin markalaşmasında hangi sistematik kullanılır?)
-------- Denetim sisteminin oluşturulması,
-------- Yapılacak inceleme ve araştırmalar,
-------- Teknik ve artistik konular,
-------- Stratejik planlama,
-------- Şehirde yapılacak teknik ve artistik konular,
-------- Uygulamalar...

d. "Şehirler Markalaşıyor" seminerini verdiğimiz valilik, kaymakamlık ve belediyeler;


Adana Valiliği


Diyarbakır Valiliği


Nevşehir Büyükşehir Belediyesi


Tahran, İran Belediyesi


Datça (Muğla) Belediyesi


Kula (Manisa) Belediyesi


Meram (Konya) Belediyesi


Gebze (Kocaeli) Belediyesi


Etimesgut (Ankara) Belediyesi


Göksun (Kahramanmaraş) Belediyesi>


Kadirli Belediyesi

Valilikler;
Adana
Diyarbakır

Kaymakamlıklar;
Göksun (Kahramanmaraş)

Belediyeler;
Bartın
Bolu
Bursa-Gemlik
Bursa-İnegöl
Bursa-Osmangazi
Bursa-Yıldırım
İstanbul-Sarıyer
İstanbul-Silivri
İstanbul-Üsküdar
İzmir-Alaçatı
İzmir-Urla
Kocaeli-Gebze
Manisa
Manisa-Kula
Muğla
Muğla-Datça
Nevşehir
Safranbolu

e. Yukarıda belirttiğimiz gibi bir ürünün markalaşaması, Marka Yönetimi, Pazarlama, Ürün Geliştirme ve Yönetimi, Satış, CRM, Reklam, PR, vs. konularında birçok teknik ve artisik (sanat) içerikli konuyu, uzmanlık alanlarını kapsar. Bu bir şehir de olsa, temel yöntem ve kuralları aynıdır. Markalaşma sürecinde bu konuların tamamında bir tek kişinin uzman olması çok zordur. Bu nedenle bu konuların uzmanlarını bir araya getirerek, en uygun birinin aynen bir orkestra şefi gibi bu ekibi yönetmesi en uygun yoldur, ancak bu zorluklar, marka oluşturmayı zorlaştıran en önemli unsurların başında yer almaktadır. "Marka Yönetimi" konusunda özel sektörde başarılı çalışmalarımızın en önemli sebebi, Mehmet Ak'ın bu konuların tamamında pekiyi derecede, akademik tabanlı bilgiye ve 20 yılı aşan bir iş tecrübesine sahip biri olmasıdır. Yani "Marka Yönetimi" hizmetleri konusunda en önemli farkımız, bu uzmanlık konularının tamamının 1 kişide toplanarak sorunsuz ve entegre bir biçimde uygulanması olmaktadır.

Makale; "Şehirler nasıl markalaşır?"



  • Keywors;

  • Şehirler nasıl markalaşır?
    marka şehir ne demek? Mehmet Ak,
    marka şehir damışmanlığı
    kent markalaşması Mehmet Ak,
    kent markalaşması ne demek? Mehmet Ak,
    şehirler nasıl markalaşır? Mehmet Ak,
    marka şehir danışmanı Mehmet Ak,
    marka şehir danışmanlığı Mehmet Ak,
    Marka şehir
    Marka şehir olmak
    Marka şehir olma kriterleri
    Nasıl marka şehir olunur?
    Marka şehir nasıl olunur?
    Şehirler markalaşıyor
    Şehirleri markalaştırmak
    Bir şehir nasıl markalaştırılır?
    Türkiye'de marka şehirler
    Marka şehir danışmanlığı
    Marka şehir danışmanlık şirketi
    Belediyelere yönelik seminerler
    Belediyeler için seminerler,
    Belediyelere yönelik eğitimler
    Belediyeler için eğitimler

    Valiliklere yönelik seminerler
    Valilikler için seminerler,

    Valiliklere yönelik eğitimler
    Valilikler için eğitimler

  • Belediyeler için PR semineri
    Belediyeler için Hakla İlişkiler semineri
    Belediyeler için Basınla İlişkiler semineri
    Belediyeler için Basınla İletişim semineri
    Belediyeler için Medya İletişimi semineri
    Belediyeler için Hakla İletişim semineri
    Belediyeler için CRM semineri,
    Belediyeler için Çalışanlararası İetişim semineri,
    Belediyeler için Çalışanlarla İetişim semineri,
    Belediyeler için Yöneticilik semineri,
    Belediyeler için Motivasyon semineri,
    Belediyeler için Çalışanlara Motivasyon semineri,

    Belediyelere yönelik PR semineri
    Belediyelere yönelik Hakla İlişkiler semineri
    Belediyelere yönelik Basınla İlişkiler semineri
    Belediyelere yönelik Basınla İletişim semineri
    Belediyelere yönelik Medya İletişimi semineri
    Belediyelere yönelik Hakla İletişim semineri
    Belediyelere yönelik CRM semineri,
    Belediyelere yönelik Çalışanlararası İetişim semineri,
    Belediyelere yönelik Çalışanlarla İetişim semineri,
    Belediyelere yönelik Yöneticilik semineri,
    Belediyelere yönelik Motivasyon semineri,
    Belediyelere yönelik Çalışanlara Motivasyon semineri,